Best of Breed of Software Suite?

De laatste tijd is er veel discussie over wat de nu de meeste ideale oplossing is. Is een ERP systeem, met alle informatie in 1 omgeving nog steeds van deze tijd? Of is best of breed de juiste oplossing? En wat wordt er nou precies bedoeld met best of breed?

Wat houdt best of breed in?

Met best of breed kiest een bedrijf er bewust voor om verschillende software oplossingen te gebruiken voor zijn bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van aparte administratieve, CRM en ordermanagement systemen. Dit heeft als voordeel dat deze systemen vaak wat meer functionaliteiten bieden dan een ERP zou bieden. Het development team van een CRM-only systeem kan bijvoorbeeld veel tijd steken in de integratie met social media of heeft meer functionaliteiten op het gebied van e-mail marketing.

Het werken met een best of breed opstelling heeft een aantal voordelen. Zoals genoemd zijn alle ontwikkelingen dan gericht op 1 onderdeel en daarom bieden de verschillende systemen vaak de beste functionaliteit. Tevens is het bedrijf dat werkt met een best of breed opstelling minder afhankelijk van 1 afnemer. Als een onderdeel niet goed werkt is het makkelijk om over te stappen omdat het invloed heeft op een kleiner onderdeel van het bedrijf. Het nadeel is dat de bedrijfsinformatie verspreid is. Als een customer service medewerker iets wil weten over de administratieve situatie van de klant is dit vaak niet te vinden, of moet het opgezocht worden in een ander systeem waar de medewerker niet bekend mee is. Ook is het vaak lastiger om een totaal overzicht te krijgen. Denk daarbij aan vragen als welke top 25 klanten nemen het meest contact op met onze klanten service?. Dit soort analyses waarin meerdere databronnen moeten worden gebruikt zijn lastig in een best of breed setup.

Als oplossing wordt hierom vaak gewerkt met zogenaamde Business intelligence systemen (BI). Aan een dergelijk systeem worden dan verschillende systemen gekoppeld zodat in het BI systeem een totaal overzicht gekregen kan worden. Door de opkomst van Cloud systemen en hun APIs (een methode waardoor heel veel online systemen makkelijk met elkaar kunnen communiceren) wordt het beeld geschetst dat het steeds eenvoudiger wordt om systemen aan elkaar te koppelen. Dit is in onze ervaring niet waar. Een betrouwbare connectie is mogelijk, maar vraagt om heel veel onderhoud en een goed doordachte ontwikkeling. Dit zorgt vaak voor hoge kosten. Ook kunnen grote problemen ontstaan als de integratie niet goed wordt opgezet. Denk daarbij aan missende orders of incorrecte cijfers.

ERP

Bij een ERP systeem wordt er bewust voor gekozen om zoveel mogelijk processen in 1 systeem onder te brengen. De informatie wordt centraal opgeslagen en is daarom voor iedereen beschikbaar. Eigenlijk zijn de voor en nadelen van een ERP te spiegelen aan die van een Best of breed setup. Het is met een ERP makkelijker om een totaal overzicht te krijgen van het bedrijf en de informatie is eenvoudig beschikbaar voor alle medewerkers. Daar staat tegenover dat de functionaliteit vaak minder breed is en de afhankelijkheid van de aanbieder groter is.

Wat is de beste oplossing?

Hiervoor bestaat geen eenduidig antwoord, de beste keuze is volledig afhankelijk van de bedrijfssituatie. Het is belangrijk om na te gaan welke voor- (en na-) delen zwaarder wegen. Voor een start up bedrijf dat nog niet helemaal zeker is van hoe de bedrijfsvorm zich gaat ontwikkelen is het misschien verstandig om voor best of breed te kiezen. Hetzelfde geld voor bedrijven waarbij de nadruk zeer sterk op 1 enkel onderdeel ligt. Bijvoorbeeld een marketing bureau dat campagnes wil versturen voor zijn klanten. Bij distributie en productiebedrijven blijkt weer vaak dat veel verschillende medewerkers binnen het bedrijf kunnen profiteren van inzicht in de informatie van andere afdelingen. In dat geval is ERP de meest logische keuze.

Bij E-Litt werken wij bewust met NetSuite. NetSuite is een business management / ERP systeem maar kan met bijna alle modules goed de concurrentie aan met best of breed oplossingen. Het is dus eigenlijk de ideale middenweg tussen een traditionele ERP en het gebruiken van losse systemen. Wij kennen de verschillen tussen NetSuite en andere systemen erg goed, en kunnen daarom haarfijn uitleggen of NetSuite wellicht een goede oplossing kan zijn om te gaan werken vanuit 1 omgeving of dat een best of breed opstelling beter bij uw bedrijf past. Voor een vrijblijvend gesprek hierover kunt u ons bereikend op 020-8950189 of gebruik het contactformulier op de website.

Heeft u verdere vragen?
Bel ons op +31 20-8950189 of gebruik het
contactformulier:

Contact Us